КАК ДА ИЗГОТВИМ НАШИЯ БИЗНЕС ПЛАН?

Стартирането на бизнес е вълнуващо и предизвикателно начинание. За да имате максимален шанс за успех, Вие трябва да изготвите добре структуриран бизнес план, който очертава визията, мисията, целите и стратегиите на Вашата бъдеща компания. Той е необходим, за да се уверите, че идеята Ви за бизнес е рентабилна, да определите източниците на финансиране, да изготвите планове за маркетинг, продажби, оперативни процеси и т.н. Добре подготвеният бизнес план служи като пътна карта, която да Ви насочва през началната фаза на бизнеса и след като вече той е оперативен. В тази статия ще обсъдим стъпка по стъпка процеса на разработване на бизнес план за стартираща компания в България. Ще се съсредоточим върху това как да подготвим бизнес план, с който да основете успешен он-лайн бизнес в България.

Разработването на бизнес плана се състои от 7 стъпки, като първите 6 от тях са свързани с подготовката Ви – проучвания, кристализиране на идеи и разработки – и последната 7-ма е реалното разписване на самия бизнес план. Нужно е да се въоръжите с търпение и да се стремите да вникнете максимално дълбоко в информацията, за да си напишете домашното като трябва.

Стъпка 1: Определяне на идеята за бизнеса

Първата стъпка за изработването на бизнес план е да определите идеята за бизнеса. Тази идея трябва да бъде основана на лични умения, опит и познания. Много важно е да изберете идея, която има потенциал да бъде успешна конкретно на българския пазар. Първата и най-важна стъпка, преди да се ангажирате със стартирането на самия бизнес и дори да пишете бизнес план – е да тествате идеята си и да направите проучване на пазара. Има много случаи, в които една идея за бизнес изглежда феноменална – но най-често пазара не мисли така. За това е Ваша работа да проверите това преди да изгубите времето и парите си в преследване на утопии. Света на бизнеса е като джунгла, в която оцеляват само най-пресметливите и най-добрите в това, което правят.

Стъпка 2: Извършете проучване на пазара

Първата стъпка в разработването на бизнес план е проучването на пазара. Пазарните проучвания ще Ви помогнат да идентифицирате и разберете своята целева аудитория, да анализирате конкуренцията и да определите пазарните тенденции във Вашата индустрия и пазарен сегмент. Това проучване ще Ви помогне да взимете информирани решения относно Вашите продукти или услуги, ценообразуване, маркетингови стратегии и др.

Идентифицирайте целевата аудитория

Бъдете възможно най-конкретни кои точно хора или компании ще бъдат целевите Ви клиенти. Идентифицирайте демографията, психографията и поведението на своята целева аудитория. Тази информация ще Ви помогне да приспособите своите продукти или услуги и маркетингови стратегии към целевата си аудитория – както и да знаете в каква посока да фокусирате маркетинга си.

Проверете дали целевата аудитория има интерес към продукта или услугата Ви

Най-важното нещо е да тествате дали идеята Ви наистина може да бъде монетизирана. Споделете я на колкото се може повече хора от целевата Ви аудитория. Така ще разберете дали реално има пазар за Вашия бизнес, както и какво може да подобрите.

Не се страхувайте, че някой „ще ви открадне идеята“. Първо, хората са достатъчно заети и имат собствени цели, за да преследват нечия чужда идея. Второ, дори и някой да реши да го направи – никой не е във Вашата глава и не може да реализира тази идея по начина, който Вие сте измислили. И трето – ще получите от хората ценна обратна връзка, с която можете да подобрите концепцията и бизнес модела си. След тези разговори, ще разберете дали има смисъл да влагате времето и ресурсите си в реализацията на бизнес идеята Ви – както и вече ще имате първите си потенциални клиенти. Статистиката гласи, че едва 15% от бизнесите остават на пазара до 5-тата година от откриването си. Това за Вас означава, че шанса за успех при стартирането на бизнес е по-нисък от 15% – и всяко Ваше решение увеличава или намаля вероятността бизнеса Ви да бъде успешен.

Анализирайте конкуренцията

Анализирането на конкуренцията е от решаващо значение за разбирането на динамиката на пазара. Трябва да проучите продуктите или услугите на своите конкуренти, цените им, маркетинговите им стратегии и целевата им аудитория. Това проучване ще Ви помогне да идентифицирате пропуските на пазара, да изградите Вашето уникално предложение и конкурентно предимство.

Определете пазарните тенденции

Проучете пазарните тенденции, за да разберете посоката на пазара и потенциалните възможности. Можете да използвате онлайн ресурси като индустриални доклади, търговски публикации и социалните медии, за да съберете информация за пазарните тенденции.

Стъпка 3: Дефинирайте своя бизнес модел

След като сте извършили проучване на пазара, трябва да дефинирате своя бизнес модел. Бизнес моделът определя как една компания генерира приходи, доставя добавена стойност на клиентите и как оперира. Има няколко бизнес модела, от които можете да изберете:

Електронна търговия

Електронната търговия включва продажба на продукти или услуги онлайн. Можете да използвате платформи като Shopify, WooCommerce или Magento, за да настроите своя онлайн магазин и да започнете да продавате своите продукти.

Абонамент

Моделът, базиран на абонамент, включва таксуване на клиентите с периодична такса за достъп до продукт или услуга. Този модел е често срещан в индустрии като стрийминг услуги, софтуер и образование.

On-demand (при поискване)

On-demand бизнес моделът включва предоставяне на стоки или услуги на клиентите при поискване. Този модел е често срещан в индустрии като транспорт, доставка на храна, консултации, услуги за дома и офиса.

Стъпка 4: Разработете своя маркетингов план

След като сте дефинирали своя бизнес модел, трябва да разработите маркетинговия си план. Маркетинговият план очертава стратегиите и тактиките, които ще използвате, за да популяризирате своите продукти или услуги – и да привлечете клиенти. Цялостният маркетингов план трябва да включва:

Брандиране

Трябва да създадете силна търговска марка, която отразява ценностите, мисията и визията на Вашата компания. Силната марка ще Ви помогне да се разграничите от конкурентите и да привлечете клиенти. Това започва с избиране на име за Вашия бранд – фокусирайте се върху нещо, което прави впечетление и се запомня лесно. Не забравяйте да проверите дали домейна с това име е свободен. Най-лесно можете да го направите на namecheap.com, ако искате да регистрирате .com домейн. За .bg домейн можете да проверите на superhosting.bg.

Социални медии

Социалните медии са мощен инструмент за популяризиране на Вашите продукти или услуги, за ангажиране на клиентите и изграждане на разпознаваемост на марката. Трябва да изберете платформите, които Вашата целева аудитория използва най-много, и да разработите стратегия за съдържание, която резонира с тях.

Content marketing (маркетинг на съдържанието)

Content marketing-a включва създаване на полезно съдържание, което привлича и ангажира целевите клиенти. Можете да използвате публикации в блогове, видеа, инфографики и други видове съдържание, за да образовате и информирате своята целева аудитория на теми, които биха представлявали интерес за тях.

Продажби

Как ще обработвате запитванията? Ще бъдат ли нужни хора, които да предлагат продуктите или услугите Ви на целевите клиенти? Добре преценете по какъв начин ще затваряте сделките с клиентите си и дали Ви е нужен човешкия фактор за конкретния случай.

Стъпка 5: Създайте своя финансов план

Финансовият план е съществена част от бизнес плана, тъй като очертава финансовите прогнози на компанията, изискванията за финансиране и рентабилността. Цялостният финансов план трябва да включва:

Първоначална инвестиция

Тук трябва да включите всички първоначални разходи, които ще бъде нужно да направите, за да стартирате бизнеса – уебсайт, рекламни видеа, инвентар, правни разходи, лицензи за софтуер, лого дизайн и др. След като направите първоначалната сметка, добавете още 10-15% от сумата към нея за непредвидени разходи. Крайният резултат е Вашата първоначална инвестиция.

Оперативни разходи

Това са разходите, свързани с управлението на бизнеса, като наеми, осигуровки, комунални услуги, заплати, маркетингови бюджети – и всичко останало, което представлява ежемесечен разход за фирмата. Трябва да оцените оперативните си разходи, за да определите своята точка на рентабилност и да преминете към ценообразуването. Повечето стартиращи предприемачи правят грешката, че не включват оперативните разходи при формирането на цената, а взимат на предвид само стойността, на която закупуват продукта – или колко им струва извършването на услугата за клиента.

Ценообразуване

След като вече знаете какви са месечните Ви оперативни разходи, направете реалистична преценка колко продукти или услуги бихте могли да продадете на месечна база. Добре е да направите поне 3 различни сценария, за да видите как ще се промени дяла на оперативните разходи в стойността на всеки продукт или услуга. Ето пример:

Решили сте да продавате продукт, който сте поръчали от Китай. Цената на продукта до Вас от производителя е 10 лева. Пресметнали сте, че месечните Ви оперативни разходи са 1000 лева. След проучването на пазара смятате, че можете да продавате средно по 100 продукта на месец. Преценяте, че в по-слабите месеци това ще бъдат 50 продукта, а в по-силните 150. Разделяте месечните оперативни разходи на броя продадени продукти, като в случая ако са 50 това са 20 лева, ако са 100 са 10 лева и ако са 150 са 6.66 лева. Добавяте тази стойност към цената на продукта до Вас от производителя – и по този начин ще разберете реалния Ви разход за всеки продукт. В най-лошия случай това са 30 лева.

Тук идва момента, в който трябва да сверите цените на конкурентните продукти от същия клас. Ако не можете дори да се доближите до цената на конкурентите си, трябва или да потърсите нов доставчик на продукта, да видите какво можете да „отрежете“ от оперативните си разходи – или по какъв начин да направите цялостното си предложение към клиента по-ценно от това на конкуренцията. Друго нещо, което трябва да прецените също е, че в края на годината дължите 10% данък на държавата върху печалбата, която ще генерира фирмата – и още 5% върху тази част от печалбата, която решите да разпределите като дивидент между съдружниците.

Тук можем да Ви помогнем за намирането на най-добрите сделки за всяка от услугите и инструментите, които ще Ви бъдат нужни за стартирането и оперирането на бъдещия Ви бизнес.

Прогнози за приходите

Прогнозите за приходите оценяват колко пари ще генерира компанията за определен период, минимум 1 година след стартирането на фирмата. Трябва да базирате своите прогнози за приходите на реалистични предположения, като търсенето на пазара, ценообразуването и прогнозите за продажби.

Изисквания за финансиране

Трябва да определите колко финансиране Ви е необходимо, за да започнете и управлявате своя бизнес. Това включва първоначалната инвестиция, оборотния капитал до достигане на рентабилност и средствата за непредвидени обстоятелства. Най-разпространения и най-успешен модел е да предвидите оперативните си разходи за първите 6 месеца след стартирането на бизнеса, след което да ги добавите към първоначалната инвестиция. Спрямо бизнес модела Ви този период може да бъде по-дълъг, за това е нужно да направите подробно финансовите си прогнози – за да прецените колкото се може по-точно кога се очаква бизнеса да достигне точката на рентабилност. Това ще Ви даде най-добрия ориентир колко средства ще Ви трябват за да успеете да стартирате и задвижите бизнеса си, докато той започне да се самоиздържа.

Ако ще търсите външно финансиране за бизнеса си, нашият екип може да Ви помогне както с изготвянето на представителен бизнес план и pitch-deck – така и да Ви свърже с инвеститори, банки, предлагащи кредитни продукти за стартиращи фирми – както и фондове, чрез които да финансирате бизнес идеята си.

Стъпка 6: Очертайте своя оперативен план за управление

Оперативният план очертава организационната структура на компанията, управленския екип и ежедневните процеси. Един цялостен план за управление и операции трябва да включва:

Организационна структура

Организационната структура определя йерархията, ролите и отговорностите на отделните звена във фирмата. Трябва да вземете на предвид фактори като Вашия бизнес модел, размера на компанията и плановете за растеж, когато проектирате своята организационна структура. Направете всичко възможно да планирате стартирането на фирмата с минимален персонал и да използвате фрийлансъри (еднолични професионалисти) докато генерирате достатъчно клиенти. След като вече имате достатъчно приходи, можете да планирате наемането на още служители.

Управленски екип

Управленският екип е отговорен за надзора на оперативните процеси в компанията и осигуряването на нейния успех. Трябва да привлечете опитни и компетентни хора, които да споделят Вашата визия и ценности. Това най-добре е да бъдат Ваши колеги, с които вече сте работили някъде, за да имате поглед над тяхната работна етика. В голяма част от случаите предприемачите започват бизнес с приятели, като в последствие разбират, че уменията и работната им етика не са съвместими с това, което искат да постигнат във фирмата. Това може да доведе до търкания и дори до крах на отношенията Ви, което никой не иска да се случва. Имайте предвид, че в бизнес средата доста често ще работите под високо напрежение и е нужно да имате стабилен екип, с който вече сте се сработили добре.

Оперативни процеси

Оперативният план очертава ежедневните дейности в компанията, като производство, дистрибуция, обслужване на клиенти и администрация. Нужно е да създадете подробен оперативен план, който да обхваща всички процеси от Вашия бизнес – кой ще бъде отговорен за тях, как трябва да протичат, какви помощни инструменти и софтуер ще бъдат използвани за тях.

Стъпка 7: Напишете Вашето резюме и бизнес план

Резюмето и изготвянето на самият бизнес план като документ са последните стъпки в разработването му. Резюмето е кратък преглед на бизнес плана, подчертаващ ключовите точки и цели на компанията. Бизнес планът е подробен документ, който очертава визията, мисията, целите, стратегиите и финансовите прогнози на компанията.

Изчерпателният бизнес план трябва да включва следните раздели:

Резюме

Резюмето трябва да предоставя кратко, привлекателно описание на продукта или услугата, която компанията ще предлага, как ще бъдат генерирани приходи – както и визията, мисията, целите и стратегиите на компанията. Стремете се всичко това да не надвишава 1 страница.

Пазарен анализ

Пазарният анализ трябва да описва целевата аудитория, конкурентите, пазарните тенденции и възможностите за бизнеса Ви.

Бизнес модел

Бизнес моделът трябва да определя как компанията генерира приходи, доставя стойност на клиентите и как ще оперира.

Маркетингов план

Маркетинговият план трябва да очертава стратегиите и тактиките, които компанията ще използва за популяризиране на своите продукти или услуги, за привличане на клиенти и за изграждането на цялостния бранд.

Оперативен план

Планът за управление и оперативни процеси трябва да очертава организационната структура на компанията, мениджърския екип и ежедневните операции.

Финансов план

Финансовият план трябва да включва прогнози за приходите и разходите, точката на рентабилност, нужната инвестиция, изискванията и етапите на финансиране.

Заключение

Заключението трябва да обобщава ключовите точки на бизнес плана и да подчертава потенциала на компанията за успех – както и да отправя конкретно предложение към ответната страна, пред която ще бъде представен бизнес плана.

Заключения

Препоръчваме при първоначалната разработка на бизнес идеята Ви да не използвате външни консултанти. След като вече имате усещането, че имате сравнително ясна визия за бизнеса, нахвърлили сте идеи и модели – или дори сте успели сами да разработите бизнес плана си – може да се обърнете към нас, за да Ви помогнем с оптимизирането му, както и пригаждането му към конкретния случай – финансиране от банка, инвеститор, представяне пред партньори и т.н. IMD работи с множество партньори, като може да Ви препоръча най-добрите сделки за всеки аспект от стартирането на бизнеса Ви. Запазете час за безплатна консултация още днес и нека заедно направим Мисията „Бизнес“ – възможна и за Вас!

Съдържание