МАРКЕТИНГОВИ ХОДОВЕ, КОИТО ДА ОБМИСЛИТЕ

Едно от нещата, на които ни научи Covid–19 пандемията e, че доброто онлайн присъствие е задължително. Това да имаш сайт се превърна от опция в необходимост. Гледайки напред в 2022, маркетинговата Ви стратегия трябва да бъде в крак с дигиталната еволюция. В следващите редове споделяме с Вас някои предстоящи промени в света на маркетинга, тенденции, които набират популярност и няколко похвата, които никога няма да излязат от мода.

Милена Трифонова

Експерт Маркетинг и PR

Статия 3

КРАТКОТО ВИДЕО СЪДЪРЖАНИЕ

все повече набира популярност. Едни от най-посещаваните видео базирани платформи в мрежата са Instagram Reels, TikTok и YouTube shorts. Проучванията отдавна са показали, че видео съдържанието е това, което приковава вниманието и води до по-добро ангажиране – така че няма да бъде учудващо, че се очаква видео-маркетингът да играе още по-важна роля през 2022 година, отколкото до момента. Алгоритъмът на Instagram фаворизира Reels, така че повече кратки видеа ще доведат до повече показване на Вашия бранд.

Не е нужно да имате голам опит, за да стартирате с видео маркетинга – може да използвате различни инструменти за създаване на видеа, да станете по-активни в платформите TikTok и Instagram Reels. Създавайте съдържание, идващо от потребителя, като приканвате клиентите Ви да се снимат с покупките си.

Нарастването на популярността на TikTok по време на пандемията получи широко отражение. През първото тримесечие на 2020 г. платформата регистрира 315 млн. изтегляния – повече от изтеглянията за тримесечие, отчитани от което и да е друго приложение досега. Но дали TikTok ще запази господстващото си положение на пазара на микровидеа, предстои да разберем. В крайна сметка Instagram узурпира Snapchat по отношение на историите (stories) – така че остава отворен въпросът дали платформата ще надмине и TikTok по отношение на видеоклиповете. Времето ще покаже, но първите показатели са обещаващи.

ОПТИМИЗИРАНЕТО ЗА ГЛАСОВО ТЪРСЕНЕ

В момента 20% от всички търсения в Google са гласови, като тази опция набира все по-голяма популярност. Разликата с традиционното SEO е това, че тук фокусът е върху дългите ключови думи. Причината е, че хората използват много често цели изречения, когато търсят по този начин. Тук съветът ни ще бъде да създавате съдържание, което да отговаря на въпросите на клиентите Ви. За да бъдете в крак с тази маркетингова тенденция, можете да разгледате най-търсените въпроси във вашата индустрия на места като “Answer the public”, “Ahrefs”, “Semrush”, “Google keyword planer” и др. През 2022 г. компаниите и марките, които оптимизират своите уебсайтове и съдържание за гласово търсене, ще увеличат трафика към сайтовете си и ще се издигнат по-нагоре в търсачките чрез по-добра SEO оптимизация. Гласовото търсене в Google има огромен потенциал в глобален мащаб, защото търсачката поддържа над 100 езика.  Основните причини са интуитивни – то е лесно и не са необходими ръце.

Една от маркетинговите тенденции, които не само предстои да бъде много актуална през 2022, а и през следващите години е виртуалната реалност. Очаква се да видим тези технологии да бъдат използвани за промотирането на продукти и услуги, променяйки завинаги света на маркетинга. На началния етап от навлизането им, използването на виртуална реалност се превръща в конкурентно предимство, защото Вие можете да промотирате бизнеса си по уникален начин. Разбира се използването им е скъпо, но има инструменти, които помагат това да стане по-лесно – Vuforia, Wikitude, ARKit и ARCore. За още по-бърз старт Instagram предлага на всеки възможност да създаде AR filters, за да споделя със своята аудитория.

БИСКВИТКИТЕ (COOKIES)

за трети страни постепенно се очаква да бъдат премахнати, което също би имало трансформиращ ефект върху маркетинга и рекламата. Тъй като големите технологични компании все повече въвеждат новите правила, касаещи личната информация, примерът им вероятно ще бъде последван от други платформи и регулаторни органи, което би довело до сериозни ограничения за рекламодателите.

ИНФЛУЕНСЪР МАРКЕТИНГЪТ

се очаква да се превърне в индустрия за 15 млрд. долара през 2022 година. Това се дължи до голяма степен на бързо растящата популярност на TikTok. Поребителите започват да стават все по-безразлични към традиционната реклама. С използване на инфлуенсъри и видео съдържание, рекламата достига до потребителите по естествен път.

За да научите повече и за останалите маркетингови тенденции през 2022, моля запишете се за нашият мейл бюлетин и ще получите безплатно книгата ни „Експертни съвети за експертни решения“, в която ще намерите останалата част от статията. Благодарим Ви за отделеното време!